Çocukların dişi ağrırsa ne yapmak gerekir?

 

 

Çocukların dişi ağrırsa ne yapmak gerekir?
Dişetinde bir problem varsa şişme, kızarma, kanama gibi ılık tuzlu su ile çalkalamasını sağlayınız. Eğer yüzde de şişlik varsa dışarıdan soğuk kompres uygulayınız. Diş ve dişetine aspirin vb. sürmek yerine çocuğunuza daha önceden kullanmış olduğu doktorunun önerdiği bir ağrı kesici şurup içiriniz ve en kısa zamanda bir diş hekimine başvurunuz. Diş hekiminizi görmeden antibiyotik kullanmayınız.

Çarpma düşme sonucu çocukların dişleri yerinden çıkarsa ne yapılmalıdır?
Yapılacak en önemli şey sakin olmaya çalışmaktır. Yerinden çıkan diş ıslak bir ortamda (tükürük, süt) muhafaza edilerek çocukla beraber bir saat içersinde diş hekimine götürülmelidir. Diş kirlendiyse dişin kök kısmı tutulmadan su ile yıkanıp aynı şekilde muhafaza edilerek diş hekimine götürülmelidir. Eğer ıslak bir ortam oluşturacak koşul mevcut değilse diş dil altında saklanarak da diş hekimine getirilebilir.

Çocuklar spor yaparken dişlerini nasıl korumalıdırlar? 
Spor yaralanmalarına karsı diş, dudak, dişeti ve çeneyi koruma amaçlı çocuğunuz koruyucu plastik aparey (damak) takabilir. Dişhekiminiz bu apareyi size hazırlayacaktır.

Çocuğumu ilk ne zaman diş hekimine götürmeliyim?
Uzun dönemde diş ile ilgili çocuğunuzda fobi gelişmemesi ve ilerde çıkacak problemleri başta engellemek için çocuğunuzun ilk dişi çıktığı zaman yada ilk yaş gününden hemen sonra diş hekimine götürebilirsiniz. Tavsiyemiz iki yaşından sonra diş fırçalamaya başlanması ve altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne gitmesidir.

Süt dişleri önemli midir?
Süt dişleri çocukların günlük yaşamlarında estetik, fonetik ve fonksiyon ihtiyaçlarını karşılarlar onları bunlardan mahrum etmemiz gerekir bunun yanı sıra hatta daha da önemlisi alttan gelecek olan anne dişlerine rehberlik ve süren dişerin boşluklara kaymaması için yer tutucu görevi görürler. Bütün bunların hepsi beraber değerlendirildiğinde; süt dişleri önemlidir ve mümkün olduğunca ağızda tutulmaları gereklidir.

Yalancı emzik ve parmak emme alışkanlıkları çocuklar için zararlı mıdır?
Çocuğunuzun parmak emmesi veya yalanci emzik kullanması uzun süre devam ederse zararlı olabilir. Dişlerin eğimleri bozularak çapraşık olmalarına yol açabilir. Eger tüm çabanıza rağmen bu alışkanlıklarından vazgeçmiyorsa diş hekiminizin yapacagi ağız içi apareylerle bu alışkanlıktan uzaklaşılabilir.

Bebeklerin dişlerini temizlemek için ne kullanmak gerekir?
Bebeğin dişleri bir firça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Küçük başlı, yumuşak kılları olan, bebekler için özel üretilmiş fırçalar ile en azından günde bir defa yatmadan önce bebeğinizin dişlerini temizlemelisiniz. Bunu yapamıyorsanız ıslak bir tül ile dişleri ve diş yüzeylerini temizlemek de mümkündür ve en azından bu yapılmalıdır.

Ne zaman hangi diş macununu kullanmaya başlamalıyız ve ne miktarda/sıklıkla kullanmalıyız ? 
çocugunuz 2-3 yasina gelince Fluoridli diş macunlarını kullanmaya başlamalısınız. Bu zamana kadar ebeveynler çocuğun dişlerini yumuşak kıllı diş fırçasıyla veya ıslatılmış bir tül ile temizlemelidir. 2-3 yas çocuğu diş macunu kullanmaya başladışında , ebeveynler çocuğa eşlik etmeli, yardımcı olmalı ve diş macununu bezelye tanesi kadar kullandığından emin olmalıdırlar. Fazla diş macunu tükürülmeli asla yutmamalıdır. Yutma riskine karşı kendi kullandığımız macunlardan değilde çocuklar için özel olarak üretilmiş, fırçalamaya teşvik edici ve içerği yutulduğunda fazla zarar vermeyecek olan diş macunlarını tercih etmeliyiz, değişik firmaların özel çocuk macunları piyasada rahatlıkla bulunabilmektedir.

Çocuğumun dişlerini çürükten korumak için ne yapmalıyım? 
Dişlerin en çabuk çürüdüğü noktalara "pit" adı verilir ve bunlar diş yüzeylerindeki derin çukurcuklardır. Pitlerin dolgu gibi kapatılması işlemi fissür örtücülerle gerçekleştirilir. Bu da diş çürüklerine neden olan gıdaların dişlerin yüzeylerindeki çukurcuklara birikmesini engeller hem de bakımı zor olan bu bölgelerin daha kolay temizlenmesive çürük riskinin azaltılması sağlanır. Fissür örtücülerin uygulamasi hem kolay hem de hızlıdır ve uzun süreli etkin koruma sağlar.
Dişhekimliğinde kullanılan röntgen çocuklar için zararlı mıdır?
Dişhekimliginde kullanılan röntgen ışınları klasik röntgen cihazlarının yaydığı radyasyona göre çok daha düşük dozda risk taşırlar, ayrıca günümüzde diş klinikleri ve muayenehanelerde dijital röntgen cihazları (RVG) ile daha az röntgen ışınına hastayı maruz bırakmak mümkündür, yine de bunlara rağmen çocuklarda röntgen ışınlarının kullanımı kısıtlı ve en düşük dozlarda ayarlanarak yapılmalıdır.

Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı sağlık amaçlı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez.